![salt-91539_640](https://snamanatomas.cz/wp-content/uploads/2016/06/salt-91539_640-640x381.jpg)
Patříte mezi milovníky dobře okořeněných a osolených jídel? Bez soli nedáte ani ránu? Víte ovšem, že kromě klasické kuchyňské soli existuje i několik dalších druhů? A že některé níže zmíněné druhy soli jsou sice dražší, ale zase chutnější a mnohdy i zdravější? Solit se dá i jinak, lépe a zdravěji! Pojďme si společně představit, jaké druhy solí existují.
Sůl nad zlato. Někteří lidé tomu nevěří, ale když jim sůl dojde, poznají, zač je toho loket. Ještě aby ne. U některých pokrmů to bez soli zkrátka nejde. Nejčastěji se ovšem k solení v potravinářství používá klasická kuchyňská sůl. Tu má také většina lidí doma. K dostání je ve všech obchodech a cena za kilo je více než příznivá. Na náš organismus ovšem její přemíra zas tak příznivý vliv nemá. Jaké další druhy solí tedy ještě existují?
![Chleba a sůl? To je přeci základ!](https://snamanatomas.cz/wp-content/uploads/2016/06/bread-and-salt-321790_640-640x381.jpg)
Himálajská sůl – kvalita za dobrou cenu
Mezi jednu z nejoblíbenějších solí poslední doby patří himálajská sůl. Jedná se o jednu z nejlevnějších variant u kvalitních solí a typická je svou narůžovělou až oranžovou barvou. Ta je způsobena obsaženým železem. Také se v ní nachází poměrně velké množství minerálů a žádné uměle přidané látky, díky čemuž se jedná opravdu o zdravou sůl bez chemie.
Mořská sůl je zdraví prospěšná?
Nejpoužívanější variantou soli v kuchyni je ovšem mořská sůl. Její cena je vyšší, s tím člověk musí počítat. Výměnou ovšem získáváte sůl s obsahem prospěšného jódu a mnoha minerálů, které jsou prospěšné našemu organismu. K dostání je jak hrubozrnná tak jemná varianta a určující při nákupu je také to, z jaké destinace sůl pochází. Mořská sůl může být obohacená také směsí různých bylinek, což ji dělá ještě atraktivnější, ovšem taky dražší. Inhalace mořské soli může zastavit nastupující virózu.
![Himálajská sůl je u nás běžně k dostání.](https://snamanatomas.cz/wp-content/uploads/2016/06/pink-salt-719287_640.jpg)
Uzená sůl? Existuje!
Pro opravdové labužníky je na trhu sůl uzená kouřem. Bez legrace. Udí se podobně jako maso na opravdu pečlivě vybraném dřevě. Pokrm, který se s ní dochucuje, získá typickou uzenou chuť a dokonce i vůní. Dejte si ovšem pozor, chuť je mnohem výraznější a tak stačí opravdu o hodně menší množství, než na které jste zvyklí. Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdovou specialitu, odpovídá tomu také její cena. Ta se může vyšplhat až na neuvěřitelných tisíc korun za jeden kilogram.
A jaké soli si představíme příště? Nechte se překvapit!
Leave a Reply