Patříte mezi milovníky dobře okořeněných a osolených jídel? Bez soli nedáte ani ránu? Víte ovšem, že kromě klasické kuchyňské soli existuje i několik dalších druhů? A že některé níže zmíněné druhy soli jsou sice dražší, ale zase chutnější a mnohdy i zdravější? Solit se dá i jinak, lépe a zdravěji! Pojďme si společně představit, jaké druhy solí existují.
Černá vulkanická sůl na zrak i snížení tlaku
Kala namak neboli sanchal neboli černá vulkanická sůl z Indie. Další speciální druh nerafinované soli, která má výraznou chuť po vajíčkách a těží se v Indii a Pákistánu. Tato sůl je ve skutečnosti spíše růžovošedá a podle indické ajurvédské medicíny má na lidské tělo mnoho pozitivních účinků. Pomáhá například při nadýmání a trávení, při pálení žáhy a i čištění střev. Také zlepšuje zrak a pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku. Cena není vůbec vysoká, průměrně se pohybuje kolem padesáti korun za sto padesát gramů.
Solný květ neboli Fleur de Sel
Ručně sbíraná, obtížně získatelná. Tak přesně to je Fleur de Sel neboli solný květ, královna mezi všemi solemi. Tato sůl, jak již bylo řečeno, se sbírá ručně z vodní hladiny, na které se ve velice tenké vrstvě tvoří. Pochází z Indie a vzniká pouze v horkých a současně větrných dnech. Vzhledem k tomu, že tyto podmínky nenastávají každý den, jedná se o obtížně získatelnou specialitku. Pouhých sto gramů vychází na sto až sto padesát korun.
Korejská bambusová sůl z bambusové dutiny
Poslední solí, kterou si představíme v našem dvoudílném speciálu o soli, je korejská bambusová sůl. Ta se peče v dutině bambusu, která je ucpaná žlutým jílem. Díky tomu sůl získává minerály nejenom ze samotného bambusu, ale také z jílu, který pro změnu absorbuje její nečistoty. V historii se používala na zažívací potíže, proti vředům i na pálení žáhy.
A co říci závěrem? Sůl je pro naše tělo nepostradatelná, ovšem všeho s mírou, velké množství soli způsobí více škody než užitku.
Leave a Reply