Jodikal je kvalitním zdrojem jódu

Jodikal je kvalitním zdrojem jódu

Každoročně si 6. března připomínáme Světový den jódu. Má zajistit, abychom neopomíjeli, jak důležitým jód pro zdraví člověka je. Přes řadu plošných opatření, jak nedostatku jódu v populaci zabránit, je celosvětově podle WHO na světě až 900 000 lidí se závažnou poruchou štítné žlázy způsobenou právě nedostatkem jódu. Většina států má potraviny na jód chudší, než je potřebné. Přitom například nedostatek jódu v těhotenství a při kojení způsobuje nevratné škody na nervovém systému dítěte i další poruchy jeho vývoje.

Když nám chybí jód

Nedostatek jódu způsobuje závažné poruchy štítné žlázy, kdy přestává být produkován dostatek hormonů a dochází k tzv. hypofunkci štítné žlázy. Absence jódu způsobuje poruchy mléčných i pohlavních žláz, nefungují správně reproduktivní funkce, zhoršuje se kvalita kůže, vlasů i nehtů, dochází k poruchám metabolických procesů i k narušení nervové činnosti, objevit se může ateroskleróza, arytmie, bolest a slabost svalů či anémie. Chybějící jód způsobuje i zvýšenou únavu nebo poruchy spánku.

Podle oficiálně schválených tvrzení EU přispívá jód k normální činnosti štítné žlázy, k normální tvorbě hormonů štítné žlázy, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové činnosti a k udržení normálního stavu pokožky.

Jód chybí ženám v reprodukčním období i vegetariánům

Nedostatkem jódu trpí především těhotné (DDD 200 až 250 mikrogramů) a kojící ženy (DDD do 300 mikrogramů), které mají vyšší potřebu příjmu jódu. Dále trpí nedostatkem jódu vegetariáni (až 25 %) a vegani (až 80 %). Obecně by měli dospělí a děti 10+ denně přijmout 150 mikrogramů jódu a děti do 10 let 10 až 120 mikrogramů jódu.

Kde najdeme jód?

Zdrojem jódu jsou jodem obohacené potraviny (sůl, kojenecké mléko, mléko – jód se přidává do jídla dobytku). Lze jej získat v přirozené stravě, i když naše je na jód hodně chudá. Jistým zdrojem příjmu jsou suplementy. Kvalitním doplňkem stravy je Jodikal od Naturvita. Ta se specializuje na výrobu doplňků stravy. Vyrábí vitamíny, minerály a nabízí přírodní produkty, na kterých závisí naše krása a zdraví.

Jód v potravinách

Přirozeným zdrojem jódu jsou především mořské ryby, řasy a mořské plody. Ty v našich podmínkách nejsou místní stravou, a proto trpíme i nedostatkem jódu. Jód najdeme i v mléku a mléčných výrobcích (do stravy dojnic je přidáván jód dokonce jako supplement), jód obsahuje jodidovaná sůl, na jód jsou bohaté i vybrané minerální vody, jako třeba Hanácká kyselka a Vincentka). Výrazně menší množství jódu najdeme v ovoci a zelenině – konkrétně v cibuli, česneku, rajčatech, v rybízu, višních, malinách, citronech i v bazalce).

TIP: Chcete mít jistotu, že máte dostatek jódu? Doplněk stravy Jodikal koupíte v e-shopu GigaLékárna.cz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*