Nahraďte bílou mouku zdravějšími variantami

Čím dál více odborníků a výživových poradců doporučuje snížit množství konzumované bílé mouky, neboť obsahuje spoustu lepku, který ne každému vyhovuje. Jaké další možnosti při pečení máte?

Bílá pšeničná mouka se používá k přípravě většiny potravin, které konzumujeme – od chleba, rohlíků a sladkého pečiva až po těstoviny a další zpracované výrobky. Čím ji můžete nahradit, aby se váš jídelníček provzdušnil zdravějšími potravinami?

Contents

Jáhlová mouka plná vitamínu B

Jáhly jsou oloupané proso a co je nejdůležitější, neobsahují lepek. Jsou plné vitamínů skupiny B, železa a fosforu. Bílou mouku skvěle nahradí například při pečení, přípravě dezertů, placek či domácího pečiva.

Amarantová mouka pro sportovce a vegany

Že nevíte, co je amarant? Tuto rostlinu pod dalším názvem laskavec znají především vrcholoví sportovci nebo vegani, obsahuje totiž spoustu rostlinných bílkovin. Na její kořeněnou chuť si musí člověk nějakou dobu zvykat, ze začátku je dobré kombinovat ji s jinými moukami.

Ovesná mouka nevhodná pro celiaky

Ovesná mouka sice obsahuje lepek, přesto je zdravější než mouka bílá. Zkuste ji nahradit při pečení slaných i sladkých dezertů, těsto z ovesné mouky je totiž mnohem vláčnější a obsahuje více živin, jako je fosfor, železo nebo vitamín B1.

Kukuřičná mouka bez lepku

Skvěle se s ní pracuje, je dostupná v hrubé, polohrubé a hladké variantě a připravit z ní můžete úplně cokoliv – placky, kaše, pečivo i knedlíky. A co víc – neobsahuje žádný lepek!

Pokud rádi experimentujete, určitě vyzkoušejte varianty mouk, jako jsou mouka jablečná, kaštanová, konopná či dýňová. Tyto neobvyklé druhy jsou plné živin, vitamínů a většinou neobsahují žádný lepek.

Ať už se rozhodnete vyzkoušet jakoukoliv mouku, nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit také ovoce a zeleninu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*