Ráno se dostáváte z postele horko těžko a záchranné lano vám hází šálek silné kávy. Víte ale, jak vám káva na lačný žaludek škodí?
Káva by rozhodně neměla být první věcí, kterou ráno nalačno pozřete. Proč? Protože stimuluje vylučování kyselin, není na lačný žaludek vůbec vhodná. Samozřejmě ne po vypití jednoho šálku kávy při speciální příležitosti, jedná se spíš o problém z dlouhodobého hlediska.
Jeden šálek černé kávy denně stimuluje vylučování kyseliny chlorovodíkové v trávícím traktu, a proto by si čas od času kávu měli dopřát lidé, kteří mají problémy s trávením proteinů. Špatné trávení proteinů totiž může způsobovat otoky, podráždění nebo dokonce zánět slepého střeva.
Obecně se má za to, že jeden šálek kávy nikomu neuškodí, přesto byste nikdy neměli pít kávu na lačný žaludek. Šálek kávy vám nejlépe prospěje, když si jej dopřejete přibližně hodinu po hlavním jídle.
Pokud se nechcete vzdát své ranní kávy, protože bez přísunu kofeinu nejste schopni své tělo správně nastartovat do nového dne, vždy si před vypitím kávy dejte alespoň krajíc chleba. Do šálku kávy si můžete na zmírnění přidat také mléko nebo máslo. Jde především o to, že při stimulaci kyseliny chlorovodíkové byste svůj žaludek velmi podráždili, pokud by kyselina neměla nic ke strávení.
Čím zmírnit sílu kofeinu?
Zajímavou alternativou, jak podávat ranní šálek kávy, je přidání cukru, mléka nebo másla. Cukr ani mléko nejsou překvapivé, hořkost kávy i sílu kofeinu tím zmírňuje spousta lidí. Zkusili jste někdy přidat namísto těchto komponentů máslo? Stačí dvě lžičky a problém s lačným žaludkem máte vyřešený. Navíc se nemusíte bát, že máslo nepříjemně ovlivní chuť kávy nebo že kvůli tomu budete muset vstávat dřív či měnit své ranní stravovací návyky. Díky máslu budete mít navíc mnohem více energie!
Kávu si po ránu určitě neodpírejte. Nikdy ji však nepijte nalačno!
Leave a Reply