V horkých letních dnech by se nějaké to osvěžení v podobě studené zmrzliny hodilo. Co si počít, když sedíte na rozpálené, venkovské zahradě, nejbližší obchod na míle daleko? Chopte se náčiní a vyrobte si domácí zmrzlinu z vlastních zdrojů!
Sorbet, kopečková, točená, nanuky všeho druhu. Cukrář je také jenom člověk, takže výrobu hravě zvládne každý! Doma se navíc obejdete bez zbytečných profi pomůcek alá zmrzlinovač. Vystačíte si se šlehačem a pár základními surovinami, jakými jsou mléko, smetana, jogurt, cukr. Pustíte-li se do nanuků, budete potřebovat také formy, aby nanuky lépe držely tvar, ty se však dají sehnat v každém obchodě s domácími potřebami.
Sorbet – nevinné pokušení
Ideální pro ty, kteří si počítají každou kalorii. Cukr klidně nechte ve špajzu! Jednoduše si vyberte své oblíbené ovoce (od jablek přes švestky, ale zkusit můžete i exotiku – třeba kiwi) a rozmixujte ho do hladkého krému společně s přírodním sladidlem – medem, javorovým či agávovým sirupem. Pro výraznější chuť přidejte trochu koření – třeba meduňku, bazalku, mátu, zázvor, ale bát se nemusíte ani pepře. Krém nakonec vložte v misce do mrazáku a nechte ho tam asi dvě hodiny, aby pěkně ztuhl.
Nanuky – děti jásají
Dospělí si na „zmrzlinu na tyčce“ moc nepotrpí, děti ji však milují. Dopřejte jim tedy oblíbenou pochoutku zdravou! Je to jednoduché! Ovoce prostě uvařte s vodou či kvalitním, stoprocentním džusem a třtinovým cukrem, nalijte do forem a zmrazte. Můžete se pustit i do smetanových nanuků! V tom případě smíchejte smetanu či bílý jogurt s rozmixovaným ovocem a citronovou šťávou, vanilkovým cukrem nebo extraktem, dle chuti. Gurmáni si nanuk mohou před podáváním namočit v rozehřáté čokoládové polevě!
Kopečková – stále chutná tradice
Na ovocnou klasiku v podobě kopečkové zmrzliny vám postačí pár vajec, cukru a onoho ovoce. To si rozmixujeme, přidáme do ušlehaných bílků s cukrem a zmrazíme!
Leave a Reply