Co je to margarín a kde se nachází? Nejde vlastně o máslo?

Víte co jsou to margaríny a kde je najdeme? Mažete si na chléb margaríny nebo jejich směsi s máslem? Pojďme si to objasnit!

Samotný margarín je potravinářský výrobek získávaný z rostlinných tuků. Obecně se ovšem pod pojmem margarín často skrývají mnohé náhražky másla. V momentální moderní výrobě se do margarínů přidává diacetyl, který zapříčiňuje jejich máslovou chuť.

Jaké jsou výhody margarínů?

O tom, jaké jsou výhody a nevýhody margarínů oproti máslu, se vedou dlouhé diskuze i spory. Zatím ovšem bez jasného vítěze. Výhodou margarínů oproti živočišným tukům je ovšem nižší obsah nasycených mastných kyselin.

Co je to margarín a kde se nachází? Nejde vlastně o máslo?

Ty by správně měly tvořit maximálně 10 % z přijaté energie, protože zvyšují hladinu cholesterolu. Zároveň mají margaríny vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, které pro změnu podporují snižování cholesterolu a mají i jiné další příznivé dopady na lidský organismus a jeho zdraví. Další výhodou je také snadná roztíratelnost margarínu na rozdíl od másla, pokud jej uchováváte v lednici.

Nevýhodou je, že při výrobě margarínu se musí výchozí suroviny rafinovat a zároveň se přidávají pomocné látky například v podobě emulgátorů, antioxidantů či konzervačních látek. Moderní postupy zabraňují vzniku škodlivých látek, což je oproti minulosti značným pokrokem.

Směsný tuk nebo margarín?

Pokud se bojíte másla kvůli cholesterolu a nedáte dopustit na margaríny, či jste zase příznivcem másla a toužíte po kompromisu, který spojí výhody obou zmiňovaných, jsou tu směsné tuky. Jedná se o směs másla i margarínu, která kombinuje snadnou roztíratelnost s máslovější a tudíž příjemnější chutí a zároveň obsahuje zdravější tuky.

Co je to margarín a kde se nachází? Nejde vlastně o máslo?

Jedná se o výrobky, jakou jsou Rama, AB, Zlatá Haná či Creme Bonjour. Dle české legislativy ovšem obsah másla ve směsném tuku nesmí přesáhnout 15 %.

A co máte rádi vy? Jste příznivci margarínu, másla nebo směsných tuků?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anal