Slyšeli jste již o zemních mandlích? Je to žhavá novinka ve zdravé výživě zejména v Německu a pomalu ale jistě se dostává i k nám. Pojďme si tygří ořechy, které má na svědomí rostlina s názvem šáchor, představit trochu podrobněji.
Šáchor jedlý, jinak nazývaný chufa či lomi, je stará kulturní rostlina z čeledi šáchorovitých, která se používala již ve třetím tisíciletí před naším letopočtem zejména ve starověkém Egyptě.
Staří Egypťané tuto rostlinu velice uctívali a do Evropy se dostala s příchodem Arabů na pyrenejský poloostrov. Prakticky okamžitě se šáchor uchytil v oblasti španělské Valencie, a ta v jeho pěstování vyniká až do dnes.
Lidově se šáchoru říká zemní mandle. Rostlina totiž produkuje podzemní hlízky, které mají chuť právě klasických mandlí. Tyto hlízy se dají jíst nejenom čerstvé, ale doporučují se i vařit či péct. Zemní mandle mají skvělé nutriční hodnoty, díky kterým jsou opravdu oblíbené. Na druhé straně je šáchor na mnoha místech považován za rychle se šířící plevel, který škodí kukuřici a okopaninám.
Jsou zemní mandle prospěšné lidskému tělu?
Pokud si říkáte, zdali jsou zemní mandle také nějak prospěšné lidskému organismu, máme pro vás kladnou odpověď. Hlízy šáchoru obsahují 45 % sacharidů a 20 % tuků. Mají vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a to především kyseliny linolové. Zemní mandle jsou dobrým zdrojem vitaminu H (biotinu), vitamínu E a minerálních látek, mezi které lze zařadit hořčík, vápník i draslík. Ve slupce hlízek se nachází vitamin P prospěšný pro cévní systém a celkově se šáchor cení také pro obsah vlákniny.
Šáchoru jsou připisované i mnohé léčivé účinky, mezi které patří například podpora léčby střevních onemocnění či posílení imunity. Šáchor působí také jako antioxidant, je protizánětlivý a příznivě ovlivňuje funkci střev.
Jak lze šáchor konzumovat
Hlízky můžete jíst nejenom čerstvé, ale i pražené jako zdravou pochoutku. Pokud zemní mandle opražíte a rozemelete, jedná se o dobrou náhražku kávy. Uvařené tygří ořechy lze zase použít jako plnohodnotnou zeleninou přílohu. Lisované zemní mandle představují dobré ovesné vločky, které se hodí například do müsli, jogurtu nebo tvarohu. Z hlíz se vyrábí také jedlý olej. Věděli jste, že šáchor má využití také v kosmetice?
Leave a Reply