Co jsou gnocchi a jak je co nejlépe připravit?

Gnocchi se podávají ve školních jídelnách i v dobrých restauracích v různých podobách. Připravit si je ovšem můžete doma i vy. Co jsou to gnocchi, jak je co nejlépe připravit a s čím je můžete podávat? Tak přesně to se dozvíte v našem článku.

Pro někoho možná tajemný název gnocchi pochází z italského jazyka. Jedná se o označení pro těstovinové koule nebo malé šišky vařící se ve slané vodě a podávané jako poměrně oblíbená příloha. Že už vám je popis trochu povědomý? Ještě aby ne, v českém překladu se jedná o klasické noky, které již zná jistě každý.

Noky můžete zakoupit již připravené k uvaření.
Noky můžete zakoupit již připravené k uvaření.

Gnocchi se mohou skládat z pšeničné či kukuřičné mouky, brambor, vajec a dalších několika možných přísad. Mezi jedny z nejoblíbenějších patří například špenát (špenátové gnocchi) nebo dýně.  Noky se podávají nejčastěji k různým omáčkám či v polévkách. Italové si gnocchi například zapékají spolu se sýrem na několik způsobů

Co potřebujete na přípravu?

Připravit gnocchi není na suroviny prakticky nic náročného. Postačí vám jeden kilogram moučných brambor, tři ušlehaná vejce, a zhruba 300 g hladké mouky.  A jak na ně? Vařte neloupané, osolené brambory v hrnci po dobu deseti až patnácti minut. Brambory nesmí být rozvařené. Poté je ihned oloupejte a pomocí ručního mlýnku dvakrát umelte. Následně smíchejte zbylé suroviny v hromádce prolisovaných brambor a těsto si zpracujte. Vytvarované noky pak vaříte ve velkém hrnci zhruba dvě minuty.

Vyzkoušejte je i zapečené, třeba vám zachutnají!
Vyzkoušejte je i zapečené, třeba vám zachutnají!

S čím si noky udělat?

Doporučovaným receptem jsou noky s rajčátky a šalvějí. V tomto případě stačí pěkná rajčata nasekat na jemno, v pánvi osmahnout trochu šalvějových listů a rozpustit trošku másla. Poté stačí uvařit noky, posypat je rajčátky, šalvějí a přelít rozpuštěným máslem. Osolte a opepřete dle chuti, posypte parmezánem a můžete podávat. Tip na rychlý oběd, co říkáte?

A jak jste na tom s noky vy? Máte raději domácí či kupované? Jaký je váš nejoblíbenější recept? Podělte se s námi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*