Cukrovka podle posledních statistik ohrožuje přímo nebo nepřímo až desetinu populace. Jedná se o prakticky nejrozšířenější civilizační chorobu, které konkuruje snad jen zvýšená hladina cholesterolu, hypertenze nebo třeba obezita a s ní spojené problémy.
Riziko cukrovky není radno podceňovat, stačí totiž jen málo – mít v rodině někoho, kdo cukrovku už má, nebo prostě jen dočasné nedodržování adekvátní životosprávy. Je třeba alespoň občas sportovat (cyklistika nebo běh, to je v tomto případě lhostejné, důležitý je fyzický pohyb), skončit s ryze sedavým stylem života a samozřejmě i omezit časté přejídání, které je mnohdy největším nešvarem naší společnosti.
Naprostá většina diabetiků má tzv. „cukrovku druhého typu“. Potíž zde není v syntéze inzulinu, ale v nižší citlivosti jednotlivých tkání na tuto látku. Dieta se skládá obvykle ze zhruba dvou set gramů polysacharidů (složitých cukrů), které se musí rovnoměrně rozdělit po čas celého dne. Malé, ale současně časté dávky jídla (nejméně pět porcí denně) jsou samozřejmostí.
Pokud patříte z nějakého důvodu mezi lidi ohrožené cukrovkou, je třeba rychle jednat. Pokud sportujete, není radno přetěžovat organismus z důvodu možné hypoglykemie, kdy hladina krevního cukru prudce poklesne a dostaví se i nevolnost nebo v ojedinělých případech dokonce i krátké bezvědomí.
Dále je vhodné vynechat alkohol a cigarety či tabákové výrobky obecně, což asi nemusí být právě nejlehčí záležitostí. Další doporučení jsou samozřejmě nasnadě – omezit stres na nejnižší možnou míru a omezit i živočišné tuky v potravě (nikoliv se jich zcela vzdát, což by bylo asi příliš extrémní, protože tělo alespoň nějaké tyto tuky potřebuje). Od věci není vyzkoušet i nízkokalorická náhradní sladidla, která jsou diabetikům přímo určena.
Leave a Reply