Proč jíst červenou řepu?

Když se řekne červená řepa, každý si představí něco jiného. Můžete si z ní udělat výborné placky, jíst jí jen tak nebo klasicky zavařenou červenou řepu. Já si vzpomenu, jak nás ve školce nutili červenou řepu jíst. Podobně to mám i s drožďovou pomazánkou. Až v dospělosti jsem jí přišla na chuť. Co všechno obsahuje a jak je prospěšná pro tělo?

Contents

Výborná červená řepa

Červená řepa je chutná a nízkokalorická zelenina, která obsahuje důležité minerální látky jako například draslík, jód, železo, hořčík, zinek nebo mangan. Kromě toho také obsahuje vitamín C a E. Podle výzkumů je právě červená řepa dobrou prevencí i součást léčby rakoviny. Obsahuje vysoký podíl kyseliny listové, což je ideální pro těhotné ženy. Proč je tedy dobré konzumovat červenou řepu?

Pozitivní účinek pro játra

Červená řepa je velmi užitečná pro játra, pomáhá je očišťovat a obnovuje jejich buňky. Navíc také umí zlepšit peristaltiku střev, čímž brání vzniku zácpy. Má mírně projímavé účinky, což velmi dobře pomůže.

Je skvělá proti stresu

Jestli něco pomáhá zlepšovat náladu je to právě červená řepa. Jde o stimulátor dobré nálady, a pokud jste ve stresu, k večeři si dejte červenou řepu. Čeká vás těžký den v práci? Udělejte si z červené řepy salát!

Pomáhá čistit tělo

Červená řepa má detoxikační účinky, napomáhá odstranit z těla odpadní látky a odvádí z těla pryč přebytečné tekutiny, což předchází vzniku otoků. Velmi dobře umí očistit také střeva v lidském těle a také může mít preventivní účinky v rakovinném bujení.

Při konzumaci červené řepy se nemusíte nijak omezovat. Pozor by si měli dát však lidé, kteří trpí průjmy či močovými kameny. Červená řepa má mírně projímavé účinky. Zároveň má vyšší obsah sacharidů, takže by si na ní měli dát pozor diabetici. Máte-li trvale nižší krevní tlak, také se raději konzumaci červené řepy vyhněte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*