Kdy začít s pečením cukroví

Je sice teprve polovina měsíce října, ale určitě každou hospodyňku nadchne, když si řekneme něco o pečení cukroví už teď. Málokdo totiž odhadne dobu, kdy péci zrovna ten či onen druh cukroví, aniž by mu ztvrdlo nebo naopak navlhlo až moc nebo se dokonce zkazilo. Zlatý střed se sice pohybuje v rozmezí zhruba dvou týdnů před Vánocemi, ale pravidlo to jistě není.

Co a jak nechat uležet

Nejdelší dobu si žádají perníčky. Jsou sice po upečení měkké a nadýchané, ale dokážou klidně druhý den ztvrdnout. Pečte je tak dva týdny dopředu, do krabice nebo dózy k nim, rozkrojte jablko. Vsají do sebe vlhkost a dokonce jsou i chutnější a voňavější.

christmas-cookies-572399_640

Stejně s nimi pečte i cukroví ořechové a čajové, také potřebuje nějakou dobu na to, aby bylo krásně vláčné. Také marmeládou je potřeba cukroví natřít o něco dříve, aby natáhlo tu správnou chuť. Linecké se peče tak týden až deset dní před Vánocemi, ale určitě nic nezkazíte i dříve. Bude ještě křehčí a krásně se v ústech drolit. Nepečené cukroví je asi jedno z nejnáchylnějšího cukroví vůbec. Jelikož se do něj často dávají syrová vejce nebo pudink, je lepší ho udělat třeba dva – tři dny před Štědrým dnem.

Pokud máte rádi sněhové cukroví, u toho je trvanlivost opravdu minimální. Klidně si jím provoňte kuchyni dopoledne na Vánoce, když stihnete ostatní kolem. Také kokosky mají tendenci se proměnit v „betonky“.

dessert-615885_640

Další tipy

Nezapomeňte na to, že v cukroví by měla vyhrát čerstvost a také kvalita. Kupte si kvalitní tuk, mouku, cukr a nejlepší jsou rovněž domácí vajíčka a med. Kdo nemá k dispozici, musí se poohlédnout v obchodě. Krásný vzhled cukroví získáte, když ho potřete rozšlehaným bílkem či žloutkem a smícháte s vodou. Zkuste letos i experimentovat v kuchyni se silikony, tedy silikonovými vykrajovátky všemožných veselých tvarů. Vánoční cukroví, např. perníčky se dají s pentličkou upevnit i na vánoční stromeček. Muffiny do ozdobných papírových košíčků vypadají skvěle. Atmosféra Vánoc tak bude dokonalá.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*