Patří ryby do našeho jídelníčku?

Je několik druhů potravin, které by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Obsahují pro naše tělo důležité látky a vitamíny, které z jiných jídel nezískáme. Jsou tímto případem také ryby? Patří ryby do našeho jídelníčku? Co jejich konzumací získáváme? To se dozvíte v našem článku.

Již od pradávna byly ryby tradiční potravinou v lidském jídelníčku. Postupem času ovšem jejich konzumace hodně klesla a mnoho lidí si na rybách pochutnává zhruba jednou týdně a mnohokrát ani to. Víte o tom, že v České republice spotřebuje jeden obyvatel pouze pět až šest kilogramů ryby ročně? Na rozdíl od jiných států je to opravdu malé množství. Ryba by v našem jídelníčku měla ovšem figurovat až dvakrát týdně.

Makrela je prospěšná našemu zdraví!
Makrela je prospěšná našemu zdraví!

Zdroj kvalitních bílkovin

Proč je nutné konzumovat ryby pravidelně? Obsahují totiž mnoho prospěšných látek pro naše tělo, které z jiných potravin nezískáme. Ryby jsou například zdrojem velice kvalitních a hlavně dobře stravitelných bílkovin. Je to zejména díky kratším svalovým vláknům, které ryby mají. Maso se tak dobře zpracovává v žaludku.

Nízký obsah tuku

Na rybách je také dobré to, že mají poměrně nízký obsah tuků. Nelze ovšem všechny ryby hodit do jednoho pytle. Například losos je sice vynikající, ale hodně tučnou pochoutkou. V rybách se nachází také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které prospívají kardiovaskulárnímu systému, zlepšují odbourávání tuků, podporují růst svalů a mají protizánětlivé účinky. A nejen to. Věděli jste, že také podporují regeneraci a působí jako prevence před civilizačními chorobami?

Čerstvé sardinky taktéž neuškodí.
Čerstvé sardinky taktéž neuškodí.

Tyto mastné kyseliny se nachází nejenom v mořských rybách, ale i v těch sladkovodních. Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují úhoř, sumec nebo pstruh z mořských ryb zase tuňák, makrela, sleď nebo čerstvé sardinky.

V neposlední řadě jsou ryby zdrojem mnoha vitamínů, stopových prvků a minerálních látek. Přidejte je proto do svého jídelníčku, vaše tělo vám poděkuje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*