Paprika pochází z Mexika, severu Jižní Ameriky a Latinské Ameriky. V tomto článku vám představíme některé její zdravotní přínosy.
Contents
Zdravotní přínosy
Antioxidanty
Jedním z benefitů jedení papriky je celá řada antioxidantů, včetně vitamínů A a C. Podle odborníků dodává toto koření člověku dostatečné množství těchto vitamínů. Vitamín A je nezbytný pro lidský zrak a pro celistvost kůže a buněčných stěn. Vitamín C podporuje imunitu a bojuje proti různým mikroorganismům, které způsobují infekci a onemocnění. Vitamín C také zlepšuje funkci kolagenu, což je substance fungující jako pojidlo buněk a vaziv.
Proti rakovině
Dalším benefitem jedení papriky jsou její proti rakovinové vlastnosti. Paprika totiž obsahuje fytonutrienty, antioxidanty a protizánětlivé látky. Laboratorní pokusy na zvířatech zjistily, že rakoviny trávicího traktu, kterými zvířata trpěla, se dají pomocí látek obsažených v paprice utlumovat. Nedávné studie přišly s výsledky, že další protirakovinové účinky mají v paprice obsažené enzymy. Konzumovat bychom proto měli zelené, žluté, červené i oranžové papriky, pokud chceme rakovině předcházet.
Zdravá krev
Jedení papriky podporuje také červené krvinky a předchází anémii. Podle Authority Nutrition je paprika bohatá na železo, které zlepšuje okysličování krve. To souvisí s obsahem vitamínu C v paprice, protože právě ten pomáhá železu vstřebávat se skrz trávicí soustavu.
Draslík
Paprika obsahuje spoustu draslíku, což je minerál, který zlepšuje mimo jiné sílu svalů a jejich funkci a pomáhá předcházet jejich oslabování. Šálek zelené papriky obsahuje 261 mg draslíku. Lidé, kteří se cítí slabí, by proto měli jíst co nejvíc papriky.
Paprika se skvěle hodí jako příloha nebo součást mnoha jídel. Připravit si můžete například paprikové lusky, rizoto nebo ji čerstvou přidat do salátu.
Leave a Reply