Víte co jsou to margaríny a kde je najdeme? Mažete si na chléb margaríny nebo jejich směsi s máslem? Pojďme si to objasnit!
Samotný margarín je potravinářský výrobek získávaný z rostlinných tuků. Obecně se ovšem pod pojmem margarín často skrývají mnohé náhražky másla. V momentální moderní výrobě se do margarínů přidává diacetyl, který zapříčiňuje jejich máslovou chuť.
Jaké jsou výhody margarínů?
O tom, jaké jsou výhody a nevýhody margarínů oproti máslu, se vedou dlouhé diskuze i spory. Zatím ovšem bez jasného vítěze. Výhodou margarínů oproti živočišným tukům je ovšem nižší obsah nasycených mastných kyselin.
Ty by správně měly tvořit maximálně 10 % z přijaté energie, protože zvyšují hladinu cholesterolu. Zároveň mají margaríny vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, které pro změnu podporují snižování cholesterolu a mají i jiné další příznivé dopady na lidský organismus a jeho zdraví. Další výhodou je také snadná roztíratelnost margarínu na rozdíl od másla, pokud jej uchováváte v lednici.
Nevýhodou je, že při výrobě margarínu se musí výchozí suroviny rafinovat a zároveň se přidávají pomocné látky například v podobě emulgátorů, antioxidantů či konzervačních látek. Moderní postupy zabraňují vzniku škodlivých látek, což je oproti minulosti značným pokrokem.
Směsný tuk nebo margarín?
Pokud se bojíte másla kvůli cholesterolu a nedáte dopustit na margaríny, či jste zase příznivcem másla a toužíte po kompromisu, který spojí výhody obou zmiňovaných, jsou tu směsné tuky. Jedná se o směs másla i margarínu, která kombinuje snadnou roztíratelnost s máslovější a tudíž příjemnější chutí a zároveň obsahuje zdravější tuky.
Jedná se o výrobky, jakou jsou Rama, AB, Zlatá Haná či Creme Bonjour. Dle české legislativy ovšem obsah másla ve směsném tuku nesmí přesáhnout 15 %.
A co máte rádi vy? Jste příznivci margarínu, másla nebo směsných tuků?
Leave a Reply