Želatina: Zdravotní přínosy a ukázkový recept, část druhá

Proč jíst želatinu a jaké pokrmy si z ní připravit? Nejen to se v tomto článku dozvíte!

Muskuloskeletální využití

Jedení želatiny pomáhá chránit klouby a ulevuje od bolesti kloubů. Kolagen má schopnost oddálit chronické záněty, které se vyznačují bolestí a mohou končit degenerativním onemocněním kloubů. Toto tvrzení podporují i vědecké výzkumy, které odhalily, že lidé trpící bolestí kloubů, osteoartritidou a problémy s kostmi jako osteoporóza, zaznamenali snížení zánětů a bolesti svalů a kloubů právě po požití želatiny. Zlepšily se jejich atletické schopnosti a urychlilo se uzdravování.

Ukázkový recept

Jedním z receptů, kde využijete želatinu, je ten na citrónové těstoviny. Budete potřebovat jeden citrón, 11 lžic polotučného mléka, třetinu šálku cukru, čtvrtinu lžíce soli, šálek a půl nízkotučného podmáslí, sprej na vaření a dvě lžičky neochucené želatiny. Volitelnými ingrediencemi jsou mátové lístky a kůra citrónu.

Příprava: Oloupejte citrónovou kůru. Vymačkejte tři lžíce citrónové šťávy, mléko, sůl a cukr na pánev, přidejte část citrónové kůry. Zahřejte, ale nepřivádějte k varu. Odstraňte pánev ze sporáku a alespoň na deset minut obsah nechte zakrytý. Poté směs opět nechte zahřát, tentokrát můžete i uvařit. Na sporáku ponechte asi minutu, dokud nebude směs velmi horká. Přidejte želatinu a nechte ji rozpustit. Dále přidejte podmáslí.

Postříkejte formu na pečení sprejem a vlijte směs. Poté nechte v lednici alespoň čtyři hodiny. Výsledný pokrm můžete ozdobit a dochutit lístky máte nebo citrónovou kůrou.

Želatina pomáhá našemu zdraví a snadno ji můžeme zařadit do celé řady pokrmů, ať už do dezertů nebo hlavních chodů. Setkat se s ní můžeme ale i při výrobě fotografické emulze pro negativní i pozitivní materiály, protože se v ní rovnoměrně rozpouštění světlocitlivé prvky a sloučeniny.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*