Pikantní, přesto dietní zelenina: zelený chřest

Chřest je tradiční jarní rostlina, je velmi lahodná a hodí se do celé řady receptů. Můžete si zvolit zelený nebo také bílý. I když se může zdát, že jsou to dvě rostliny, jde o jednu rostlinu. Záleží jen na způsobu, jakým se pěstuje.

Obsahuje mnoho látek, které jsou prospěšné, vitamíny C a E, minerály, kyselinu listovou a kyselinu asparagovou. Tuto zeleninu mnozí z nás opomíjejí, mnozí se jí bojí, což je velká škoda.

Léčivé účinky

Pikantní, přesto dietní zelenina: zelený chřestJak už bylo výše zmíněno, jde o zeleninu s léčivými účinky. Je skvělý na jarní detoxikaci, pročišťuje organismus. Skvěle také působí na játra a na ledviny. Rovněž může pomoci při onemocnění cév, při nemoci krvetvorby nebo problémech s kůží. Je vhodný pro lidi, kteří trpí cukrovkou, nemají v pořádku metabolismus či mají revma. Chřest je možno pěstovat v našich zeměpisných podmínkách.

Stále oblíbenější

Nejrozšířenější je chřest bílý, ten lidé konzumují nejčastěji. Poslední dobou se však do podvědomí začíná dostávat chřest zelený. Tento chřest se pěstoval jako první v Evropě. Je oblíbený pro pěstitelskou nenáročnost a také je levnější. Zelenou barvu získává ze slunce.

Pikantní, přesto dietní zelenina: zelený chřestOproti bílému chřestu má vyšší biologickou hodnotu, proto některé nemusíte loupat. K dispozici můžete mít také divoký zelený chřest, ten je mnohem aromatičtější než chřest, který pěstujete.

Využití chřestu v kuchyni

Chřest má mnoho využití v kuchyni, můžete jej dávat do salátů, udělat z něj polévku, grilovat jej, přidávat jej pod maso, jako oblohu a podobně. Chřest je možno konzumovat i syrový, ovšem v takovém případě je nutno, abyste si byli jistí, že je čerstvý. U přípravy chřestu je důležité odříznout spodní dřevnatou část stonku, je to zhruba dva až tři centimetry. Zelený chřest, na rozdíl od toho bílého, se neloupe, stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku. Máte-li mladý chřest, nemusíte jej loupat vůbec.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anal