Mořské řasy

By: Paul Tomlin

Na území východní Asie je tato zdravá pochutina doma už několik tisíciletí, v Evropě se ale začaly mořské řasy šířit doslova před pár lety. Přitom poměrně neprávem, protože neobsahují prakticky žádné kalorie (hodí se tak do dietní kuchyně) a navíc obsahují velké množství užitečných látek.

Tak například, mořské řasy disponují až patnáctkrát větším podílem minerálů než klasická tuzemská zelenina, navíc mají i kosmetické účinky (omlazení pleti apod.), stejně tak se mohou podílet na léčbě některých nemocí. Podobné potraviny určitě není radno zavrhovat…

Kde se vlastně vzaly u řas tyto skoro až zázračné schopnosti? Je to celkem jednoduché, jejich kořeny jsou často i celé kilometry pod mořem, zapuštěny v dost možná nejkvalitnější půdě, o které si mohou zemědělci všech světových zemí nechat jen zdát.

Pokud bychom ale chtěli sbírat řasy ve větším množství, měli bychom se držet spíše v menších hloubkách, stejně jako každá jiná rostlina totiž nutně potřebují pro svůj život fotosyntézu.

V čem ještě tkví užitečnost mořských řas? Především můžeme hovořit o detoxikaci organismu a zlepšení průchodnosti cév tím, že při dlouhodobém užívání snižují hladinu škodlivého cholesterolu. Řasy obsahují i životně důležitý jód a některé významné stopové prvky, v neposlední řadě jde o snadno stravitelné bílkoviny, které pak ocení zvláště lidé, kteří se rozhodli shodit nějaké to přebytečné kilo.

A jak se řasy vlastně dělí? Existuje jich hned několik druhů, asi nejoblíbenější jsou hnědé Hijiki, které mají rádi zvláště v Japonsku, kde v tamní kuchyni skoro zdomácněly. Dále lze zmínit například Arame, které rostou hlavně v pacifické oblasti (pro zajímavost, před konzumací se musí několik hodin vařit při vysokých teplotách a následně i sušit na prudkém slunci).

Do třetice můžeme zmínit řasy Kombu, které milují zejména Číňané. Ti tvrdí, že má podobné účinky jako pověstná ginkgo biloba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.