Cukr, sůl i mouka aneb Bílí zabijáci našeho zdraví

Mnozí z vás to možná ani nevědí, ale každý den konzumujeme alespoň jednoho bílého zabijáka našeho zdraví. O co se jedná? O cukr, sůl a mouku neboli bílé jedy, kterým by se člověk měl alespoň částečně vyhýbat. Našemu zdraví škodí a v kuchyni je lze jednoduše nahradit. Pojďme si o nich přečíst více.

Zabiják č. 1: Mouka

Klasická bílá mouka je snad tím největším jedem, kterým byste při odstraňování měli začít. Věděli jste, že naše tělo ji absolutně nepotřebuje a jenom nám snad ve všech směrech škodí? Mouka silně zahleňuje lidský organismus a zanáší střeva. Pšeničné pečivo proto není nic zdravého a nepřidává tomu ani to, že dále obsahuje také kvasnice, soli a cukr.

Cukr, sůl i mouka aneb Bílí zabijáci našeho zdraví
S mouku jsme téměř každý den ve styku.

Jak pšeničnou mouku nahradit? Lze vůbec jíst nějaké pečivo? Samozřejmě! Pšeničná mouka jde zcela nahradit nebo alespoň doplnit jejími celozrnnými variantami a konzumovat můžete bezlepkové pečivo, které nám neškodí.

Zabiják č. 2: Cukr

Druhým zabijákem je cukr, věčně omílaný a všem známý. Není snad nikoho, kdo by nevěděl, že nadměrná konzumace cukru nám zkrátka škodí. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že s jednou lžičkou cukru se naše tělo může vypořádávat až tři dny. To je docela dlouho, nemyslíte? Na cukru navíc můžete být i závislí a to v případech, že ujídáte sladké při nervozitě, depresích apod.

Cukr, sůl i mouka aneb Bílí zabijáci našeho zdraví
Cukr v kávě, cukr na bábovce, cukr v minerálkách…

Jak cukr nahradit? Samozřejmě, že nemusíte přestat sladit, stačí přejít z bílého rafinovaného cukru alespoň na zdravější variantu v podobě cukru třtinového nebo přírodního hnědého s melasou. Nejzdravější variantou je ovšem sladit medem. Nesnažte se cukrů z jídelníčků ale zbavit za každou cenu. Pro naše tělo jsou poměrně důležitým zdrojem energie. Nezapomínejte ovšem, že cukry najdete například i v ovoci.

Zabiják č. 3: Sůl

Posledním z trojice bílých zabijáků v kuchyni je sůl, která dráždí žaludek. Zajímavostí může být, že dříve lidé sůl prakticky vůbec nepoužívali a chuť pokrmů vylepšovali různými bylinkami a kořením. Není divu, vždyť obyčejná sůl zvyšuje krevní tlak, dehydratuje pokožku a zpomaluje odvod odpadních látek, které v těle vytváří. Pokud se soli nechcete vzdát úplně, přejděte alespoň na zdravější variantu v podobě kvalitní mořské soli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anal